całki
Bogdan: Jakimi sposobami,prosze o podpowiedzi jak obliczyć
Próbowałem przed podstawienie ,nie idze... przez części nie widzę jak..
Tu zrobiłem podstawienie t=x+1 jednak wychodze na całkę:
| | 1 | |
=∫ |
| dt = i co dalej? |
| | 1+3√t | |
21 sty 20:23
Johny: to są całki trygonometryczne na to są inne patenty. Skorzystaj z wzorów cos2x=cos
2x−sin
2x i z
jedynki trygonometrycznej
21 sty 20:25
21 sty 20:27
Eve: t3=x+1
3t2dt=dx
21 sty 20:31
Bogdan: Popróbuje tymi sposobami,i napisze mój wynik,jesteście nieocenieni
21 sty 20:36
Eve:
21 sty 20:37
Bogdan: Eve,skąd ten drugi wers u Ciebie? w odp. z 20:27
21 sty 20:40
Eve: i upssss jeszcze (sinx)' trzeba przemnozyć
21 sty 20:42
Bogdan: t=ln(sinx)
dt=ctgx dx i nic to przecież nie daję...
21 sty 20:48
Bogdan: A jeśli chodzi o drugą całkę to:
t
3=x+1
3t
2dt=dx
| | t2 | | t(t+1)−1 | | t−1 | |
=3∫ |
| dt=3∫ |
| dt=3(∫1dt+∫ |
| dt)= |
| | 1+t | | t+1 | | t+1 | |
| | 1 | |
=3(∫1dt+∫1dt−2∫ |
| dt)=6t−ln|t+1|+C? |
| | t+1 | |
21 sty 20:54
Eve: skąd twoje przejście?
21 sty 21:03
Eve: nad całkami złożonymi muszę popracować jeszcze, strasznie mnie to nurtuje
21 sty 21:04
Bogdan: Błąd u mnie:
| | t2 | | (t+1)(t−1)+1 | |
=3∫ |
| dt=3(∫ |
| )dt= |
| | t+1 | | t+1 | |
| | t−1 | | 1 | |
=3(∫1dt+∫ |
| dt+∫ |
| dt)=3t+t−2ln|t+1|+ln|t+1| +C? |
| | t+1 | | t+1 | |
21 sty 21:13
Eve: oki
21 sty 21:18
Eve: | | lnx | | lnx | |
znalazłam ∫ |
| =− |
| |
| | x2 | | x | |
ale podstawienie sinx=t nic nie daje
21 sty 21:20
Bogdan: Na pewno to jest dobrze ? + co z całką złożoną ?
21 sty 21:20
Eve: patrz wyżej, ja nie mam pomysłu
21 sty 21:25
Mila:
Całka (1)
| | cosx | | 1 | | 1 | |
[ln(sinx)=u, |
| dx=du, dv= |
| dx, v=∫ |
| dx⇔v=−ctgx] |
| | sinx | | sin2x | | sin2x | |
| | cosx | |
= −ctgx*ln(sinx)+∫ |
| *ctgx dx= |
| | sinx | |
| | cos2x | |
= −ctgx*ln(sinx)+∫ |
| dx= |
| | sin2x | |
| | 1−sin2x | |
= −ctgx*ln(sinx)+∫ |
| dx= |
| | sin2x | |
| | 1 | |
= −ctgx*ln(sinx)+∫ |
| dx−∫dx=.... dokończ |
| | sin2x | |
21 sty 21:27
Dawid: u'=ctg(x) v=−ctgx
| | cos2x | |
−ctgx*ln(sinx)+∫ctg2xdx=−ctgx*ln(sinx)+∫ |
| xdx= |
| | sin2x | |
...
21 sty 21:36
Bogdan: "Wystarczyło" (tj. najtrudniejsze ) zasugerować mi sposób/postawienie/poczatek ,dalej bym dał
radę
21 sty 21:42
21 sty 21:48
Bogdan: W odp.21:13 są u mnie błędy nie wszystkie składniki przemnożyłem przez 3 z przodu. Eve
21 sty 22:24
Bogdan: | | 1 | |
a jeśli mam całkę ∫ |
| dx to stosuje podstawienie uniwersalne |
| | 1+3cos2x | |
t=tgx
Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika wyszedłem na całkę
| | 1 | | 1 | | tgx | |
∫ |
| dt= |
| arctg |
| +C |
| | t2+4 | | 2 | | 2 | |
Jak Wam się podoba?
21 sty 22:41