kongruencja
asia: układ kongruencji:
| ⎧ | −2x+ 3y ≡2 mod 11 | |
| ⎩ | 5x− 4y ≡7 mod 11 |
|
Wydawało mi się, że rozumiem kongruecje, az do momentu gdy dostalam to zadanie. Kompletnie nie
wiem czy chodzi tu o moj brak wiedzy, czy cos z tym ukladem jest nie tak, ale nie mam pojecia
jak go rozwiazac. Gdy w koncu po wielu godzinach meczenia sie, udaje mi sie znalezc x=7 y=9,
ktore spelniaja pierwsza rownosc, nie spelniaja one drugiej i nie potrafie znalezc zadnych
takich liczb. po wyciagnieciu wychodzi mi 23y≡24 mod 11, co wydaje sie kompletnie nielogiczne
i zadne liczby nie spelniaja tego. Probowalam rowniez metody przeciwnych wspolczynnikow,
wychodzi mi wtedy 7y≡−4 mod 11 , tylko nie wiem co powinnam zrobic w nastepnym kroku
21 sty 20:17
asia: ktoś pomoże?
21 sty 23:44
Tomek: Nie wiem czy w tym przypadku ten uklad ma rozwiazania
22 sty 02:29
asia: a coś wiecej na ten temat? Naprawde, juz odchodze od zmyslow, nie daje mi to spokoju
22 sty 02:51
asia: anyone?:(
22 sty 12:50
Kacper:
−2x+3y≡2 mod 11
5x−4y≡7 mod 11
3y≡2+2x mod 11 |*4
y≡8+8x mod 11
5x−4(8+8x)≡7 mod 11
5x−32−32x≡7 mod 11
−27x≡39 mod 11
6x≡6 mod 11
x≡1 mod 11
y≡5 mod 11
np
x=1, y=5
−2x+3y=13≡2 mod 11
5x−4y=5−20=−15≡7 mod 11
Mam nadzieję, że zapis ok, bo uczyłem się tego 5 minut temu (nie wszystkie studia uczą takich
fajnych rzeczy

)
22 sty 13:37