rekurencja
monia: ogromnie proszę o wskazówki lub wytłumaczenie mi tego zadania:
Podaj wzór ogólny ciągu zadanego zależnością rekurencyjną:
Sn+1=sn+12sn−1+2*3n
21 sty 20:05
monia: ok, doszlam do tego ze:
Sn= A*(−3)
n + B* 4
n
przy liczeniu C, mam taki problem ze Cn, nie skraca mi się w równaniu i nie wiem czy to jest
blad doktora, czy to swiadczy np. o tym ze nie da sie ustalic wzoru ogolnego tego ciagu

9C* (n+1) − 3Cn−12C*(n−1)=6
9Cn+9C−3Cn−12Cn+12C=6
−12Cn+21C=6
Byłoby to stosunkowo logicznie, gdyby Cn sie skrocilo, wtedy otrzymalabym wzor ogolny, a w tym
przypadku nie mam pojecia co o tym myslec
21 sty 23:53
Bogdan:
Podaj pełną treść zadania
21 sty 23:57
monia: Podaj wzór ogólny ciągu zadanego zależnością rekurencyjną.
To jest pełna treść, niestety zadnych szczegolow
22 sty 00:37
monia: czy ktos ma jakis pomysl
22 sty 16:18
Annaa: wychodzi na to, ze jest to rownanie niejednorodne, postac rownania jednorodnego wlasciwa, teraz
nalezy znalezc C*3n
22 sty 18:03
monia: to staralam sie zrobic, ale nie wychodz, nie wiem dlaczego
22 sty 18:05