matematykaszkolna.pl
Wzory redukacyjne - jakiś sposób? Phoebe Campbell: Zastanawiam się czy można uprościć sobie życie nie ucząc się na pamięć wszystkich wzorów redukcyjnych tylko wszystko oprzeć na 90o? tj 3*90o=270o czy 4*90o=360o...
21 sty 20:05
PW: Taka jest koncepcja zapamiętania wszystkich (?) wzorów redukcyjnych: parzysta lub nieparzysta wielokrotność kąta prostego (można ja pominąć pozostawiając funkcję bez zmian lub zmieniając na "kofunkcję"). wynik mnożymy przez 1 lub przez (−1) w zależności od znaku redukowanej funkcji (do tego pomocny jest "wierszyk o ćwiartkach").
21 sty 20:28
Phoebe Campbell: Dziękuje. Mogę prosić o 2−3 przykłady z krótkim opisem?
21 sty 20:39
21 sty 20:47
PW: (1) sin(192°) = sin(2·90° + 12°) = sin12° Jest parzysta wielokrotność kąta prostego, a więc mogliśmy ją pominąć pozostawiając funkcję bez zmian − dalej jest to sinus, ale wynik mnożymy przez (−1), gdyż redukowana funkcja jest w trzeciej ćwiartce ujemna, 192° to kąt trzeciej ćwiartki. Tu w głowie pojawia się wierszyk: − w pierwszej wszystkie są dodatnie, − w drugiej tylko sinus, − w trzeciej tangens i kotangens, a w czwartej kosinus. Interesuje nas trzecia ćwiartka, a w trzeciej "tangens i kotangens", czyli sinus jest ujemny − dlatego postawiliśmy minus w ostatecznym wyniku (1).
21 sty 20:51
Phoebe Campbell: Dziękuje. Bardzo mi pomogliście. emotka
21 sty 20:53