Wzory redukacyjne - jakiś sposób?
Phoebe Campbell: Zastanawiam się czy można uprościć sobie życie nie ucząc się na pamięć
wszystkich wzorów redukcyjnych tylko wszystko oprzeć na 90o? tj 3*90o=270o czy
4*90o=360o...
21 sty 20:05
PW: Taka jest koncepcja zapamiętania wszystkich (?) wzorów redukcyjnych: parzysta lub nieparzysta
wielokrotność kąta prostego (można ja pominąć pozostawiając funkcję bez zmian lub zmieniając
na "kofunkcję"). wynik mnożymy przez 1 lub przez (−1) w zależności od znaku redukowanej
funkcji (do tego pomocny jest "wierszyk o ćwiartkach").
21 sty 20:28
Phoebe Campbell: Dziękuje. Mogę prosić o 2−3 przykłady z krótkim opisem?
21 sty 20:39
21 sty 20:47
PW:
(1) sin(192°) = sin(2·90° + 12°) = − sin12°
Jest parzysta wielokrotność kąta prostego, a więc mogliśmy ją pominąć pozostawiając funkcję bez
zmian − dalej jest to sinus, ale wynik mnożymy przez (−1), gdyż redukowana funkcja jest w
trzeciej ćwiartce ujemna, 192° to kąt trzeciej ćwiartki. Tu w głowie pojawia się wierszyk:
− w pierwszej wszystkie są dodatnie,
− w drugiej tylko sinus,
− w trzeciej tangens i kotangens,
a w czwartej kosinus.
Interesuje nas trzecia ćwiartka, a w trzeciej "tangens i kotangens", czyli sinus jest ujemny −
dlatego postawiliśmy minus w ostatecznym wyniku (1).
21 sty 20:51
Phoebe Campbell: Dziękuje. Bardzo mi pomogliście.
21 sty 20:53