tożsamość trygonometryczna
Paula: a*sin
2 + b*cos
2 =
wiem, że sin
2+cos
2=1, ale to chyba na wiele mi się tutaj nie zda... czy mam zatem skorzystać
z poniższych równań?
sin
2(x) = 1/2 − 1/2 cos(2x)
cos
2(x) = 1/2 + 1/2 cos(2x)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | a | |
a*sin2 + b*cos2 =a*( |
| − |
| cos(2x)) + b*( |
| + |
| cos(2x)) = |
| − |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | b | | 1 | |
sinxcosx + |
| * |
| *(cos2x−sin2x)? |
| | 2 | | 2 | |
21 sty 19:57
PW: Trudno coś poradzić, bo w temacie piszesz "tożsamość trygonometryczna", ino jej nie podałaś.
21 sty 20:40