proszę o sprawdzenie kongruencji
Ania: 11232 mod 14
φ(14)=6
232 mod 6=4
11232≡14 114
Licze potęgi 11
111≡11
112≡9
114≡9*9=81≡1411
11232≡1411
21 sty 19:32
Saizou :
11232≡(116)38*114≡114≡(−3)4≡92≡(−5)2≡25≡11 mod14
21 sty 19:43
Ania: dziękuję bardzo

wynik taki sam, tylko sposób rozwiązywania inny, skorzystałam z tw. Eulera, czy w tym
przypadku to jedynie slepy traf, ze wynik wyszedl mi poprawnie, czy moze moj sposob tez jest
ok?
21 sty 20:01
Saizou :
jest ok, z tw. Eulera możesz skorzystać, bo NWD(11,14)=1
21 sty 20:02