równania wymierne
ka: czy ktoś mógłby sprawdzić, czy dobrze robię te równania wymierne?
I.)
2x+1x+2 = {2x−1}{x−2}
D= x∊R \ {−2, 2}
(2x+1)(x−2)=(2x−1)(x+2)
2x
2−4x−x+2=2x
2−4x−x+2
2x
2−5x+2=2x
2−5x+2
2x
2−5x+2−2x
2+5x−2=0
0=0
II.)
2x−1x=
x2
D = R \ {0}
4x−2=x
2
4x−2−x
2=0
−x
2+4x−2
Δ=16−8=8
√Δ=2
√2
III.)
2−x √2x− √2 =
√3 |* (x−
√2)
2−x
√2 =
√3 * (x −
√2 )
2−x
√2 = x
√3 −
√6
−x
√2 − x
√3 = −
√6−2
tu nie wiem co dalej
z góry dziękuję za wszelką pomoc!
21 sty 19:26
Eve: −x przed nawias
i dziedziny ci brak
21 sty 19:29
ka: w którym przykładzie @Eve
21 sty 19:34
Eve: w ostatniem, reszte masz ok
21 sty 19:37
ka: dziekuje bardzo.
Hm, więc dziedzina to będzie D = R \ {p {2} i
√−2 }

i mnożę przez −(x−
√2 )
więc to będzie po prawej stronie =
√3 * (−x+
√2 )
i będę mieć wtedy
2−x
√2 = −x
√3 +
√6
−x
√2 + x
√3 =
√6−2
ale nie wiem jak teraz to policzyć po prostu, co zrobić z pierwiatkami
21 sty 19:43
5-latek: Co do drugiego przykladu to bym sie odrobine przyczepil .
Nie sa wyznaczone pierwiastki . A co bedzie jesli jeden z nich biedzie rowny zero ?
21 sty 19:45
ka: @5−latek
mówisz o x1 i x2?
x1 = −4−2 √2 \ −2
x2= −4+2 √2 \ −2
jesi jeden bedzie rowny zero, to nie bedzie nalezal do dziedziny
21 sty 19:54
Eve: a skąd √−2? on∉R
21 sty 19:57
Eve: −x wyciągasz przed nawias

po lewej stronie
21 sty 19:58
5-latek: tak o tym ale tu wyszly pierwiastki rozne od zera
Zawsze nalezy napisac rozwiazanie .
A to pierwsze rownanie jakie bedzie bo nie napisalas co jest rozwiazniem tedo rownania ?
21 sty 19:59
ka: pokombinuje zaraz z tym trzecim przykladem
@5−latek to pierwsze jest tożsamościowe, bo 0=0, czyli x ∊R
21 sty 20:01