Darboux
Klaudia: Wykazać że równanie x3+6x−2=0 ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty w przedziale (0,1).
Skorzystać z twierdzenia Darboux
21 sty 19:25
ICSP: No to weźmy funkcję f : R → R określoną wzorem f(x) = x3 + 6x − 2
Na początku zauważmy, że jest ona funkcją rosnąca jako suma dwóch funkcji rosnących.
Ciągła funkcja rosnąca może przeciąć oś OX tylko w jednym punkcie. Interesuje nas teraz
pokazanie, że odcięta tego punktu należy do przedziału (0 , 1). Mamy :
f(0) = −2
f(1) = 5
f(0) * f(1) = −10 < 0 oraz f jest funkcją ciągłą, stąd i z twierdzenia Darobux dostajemy, że na
przedziale (0 , 1) znajduje się miejsce zerowe, wyżej zostało uzasadnione, ze jest to jedyne
miejsce zerowe funkcji f.
21 sty 19:29