napisz wzór funkcji
antek: Dana jest funkcja y=2x+3, napisz wzor funkcji równoległej do danej i przechodzącej przez punkt
A=(4, −5). narysuj wykres tych funkcji
21 sty 19:00
Eve: kiedy wykresy są równoległe?
21 sty 19:03
Janek191:

y = 2 x + 3
A = ( 4 ; − 5)
Funkcje liniowe y = a
1 x + b
1 i y = a
2 x + b
2 mają równoległe wykresy, gdy
a
1 = a
2
więc
y = 2 x + b
2 − wykres tej funkcji jest równoległy do wykresu danej funkcji
Ma przechodzić przez punkt A = ( 4; − 5), więc
− 5 = 2*4 + b
2
− 5 − 8 = b
2
b
2 = − 13
Odp. y = 2 x − 13 ( wykres − kolor niebieski )
===============
22 sty 08:35