wyznaczyć pole obszaru ograniczonego
lucas6274: wyznaczyć pole obszaru ograniczonego
y =x
3
y=8
Kompletnie nie moge rozszyfrować rysunku i ułożyć całki do tego zadania. Rozwiązać całki umiem.
Prosze o pomoc
21 sty 18:58
Dawid:

Myślę, że to będzie te pole gdzie są te kuleczki
21 sty 19:01
lucas6274: twój rysunek zgadza się z moim ale nie wiem jak teraz ułożyć całke pod ten rysunek do
wyliczenia tego pola
21 sty 19:03
Mila:
I sposób:
Punkt przecięcia w I ćwiartce
x=1
y=1
Obszar normalny względem OY
y=x
3⇔x=
3√x
II sposób
x
3=8⇔x=2
| | 1 | |
18∫1(8− |
| )dx+1∫2 (8−x3)dx |
| | x | |
21 sty 19:35