Fizyka
Monika pomocy! Fizyka ><: Mam problem nie wiem jak zrobić to zadanie mógłby mi je ktoś wytłumaczyć?
Jestem całkowicie tepa z fizyki...
W elektrycznym czajniku zasilanym napięciem 220V można zagotować 2 litry wody o temperaturze
początkowej 25 stopni C w czasie 5 minut.
Zakładając, że ciepło właściwe wody wynosi 4200 J/kg * C i nie ma strat energii, oblicz:
a) pracę wykonaną oraz koszt zagotowania wody, przyjmując, że cena 1 kWh wynosi 0,34 zł,
b) moc i natężenie prądu przepływającego przez spiralę czajnika.
Z jakich wzorów skorzystać?
I jak to obliczyć?
22 lis 16:48
Monia: Z jakich wzorów tu trzeba skorzystać?
22 lis 16:55
Monia: ?
22 lis 16:59
ak1: Q= m*c*Δt
E= P*t
22 lis 17:02
Godzio: a) W=?
t=5min=300s
Q=W
W=c
w*m*ΔT
| | J | |
W=4200 |
| *2kg*(100−25)oC=630000J =630 kJ
|
| | kg*oC | |
P=U*I
| | P | | 2100W | |
I= |
| = |
| ≈9,55 A |
| | U | | 220V | |
22 lis 17:03
Monia: U=220 V
tp=25 C* −−−5t
znalazłam w internecie taki wzór na prace prądu on jest dobry?
W=U * I * t
tylko jak obliczyć tutaj I ?
bo wzór jest I= q/t
ale nie mam q
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć
22 lis 17:06
ak1: Q − ciepło E − energia P − moc
Ciepło, praca, energia to te same jednostki [J]
| | J | |
Q= 2[kg]*4200[ |
| ]*75[stC] = 630000[J] =630000[Ws] = 0,175[kWh] ⇒ praca
|
| | kg*stC | |
0,125[kWh]*0,34[zł] = o,515[zł] ⇒ cena
| | E | | 0,175[kWh] | |
E =P*t ⇒ P= |
| P= |
| = 1,5[kW] ⇒ moc
|
| | t | | 1/12[h] | |
| | P | | 1500[W] | |
P=U*I ⇒ I= |
| ⇒ I= |
| I=6,81(81)[A] ⇒ prąd |
| | U | | 220[V] | |
22 lis 17:24
Monia: Dziękuje bardzo Wam za pomoc ! : D
22 lis 17:26
ak1: sorki coś żle pyknąłem na kalkulatorze
22 lis 17:29
Monia: Mam pytanie ?
Tam nie ma błędu? bo tam jest praca 0,175[kWh]
a później 0,125[kWh]*0,34[zł] = o,515[zł] ⇒ cena
22 lis 17:31
Monia: jak to zamieniłeś 630000[Ws] = 0,175[kWh]
22 lis 17:33
Monia: ?
22 lis 17:34
Monia: mógłbyś mi wytłumaczyć jak to zamieniłeś? 630000[Ws] = 0,175[kWh]
22 lis 17:37
Monia:
22 lis 17:39
Monia: ?
22 lis 17:47
Monia: ?
22 lis 17:48
Monia: Jak się to zamienia?
22 lis 17:50
Monia: mógłby mi ktoś to wytłumaczyć

we wtorek mam spr a tego nie rozumiem...
22 lis 17:54
Godzio: już tłumcze
22 lis 18:03
Godzio: z tego wychodzi że
W=P*t
[J]=[W*s] (dżul = wat * sekunda]
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Ws= |
| kW * |
| h= |
|
|
| | 1000 | | 3600 | | 3600000 | |
| | 1 | | 63 | |
630000[J] =630000[Ws]=630000* |
| kWh= |
| =0,175kWh |
| | 3600000 | | 360 | |
22 lis 18:06
Monia: Dzięki : D

Już rozumiem
^
A później mam
0,175kWh * *0,34[zł] =0.0595 zł?
dobrze ja to zapisałam czy trzeba to jakoś zamienić?
22 lis 18:09
Monia: 0.0595 zł? to mam w takiej formie zostawić?
22 lis 18:18
Godzio: dobrze dobrze
22 lis 18:19
Monia: dzięki za pomoc <333333
22 lis 18:21