Nie korzystając z przybliżonych wartości funkcji trygonometrycznych oblicz warto
Karol: Nie korzystając z przybliżonych wartości funkcji trygonometrycznych oblicz wartość wyrażenia:
(sin210+sin690)2−2sin210 cos210
21 sty 18:26
5-latek: sin69stopni to cos 21 stopni
Teraz juz z gorki
21 sty 18:33
pigor: ..., poniewaz 21
o+69
o= 90
o, to
(sin21
o+sin69
o)
2 − 2sin21
o cos21
o =
= (sin 21
o+ cos21
o)
2 − 2sin21
o cos21
o =
= sin
221
o+ 2sin21
ocos21
o +cos
221
o − 2sin21
o cos21
o =
= sin
221
o + cos
221
o =
1. ...
21 sty 18:33
Karol: dziękuje
21 sty 18:34