Kombinatoryka
Adrian: W loterii jest 10 losów, wśród których jest 6 losów pustych. Losujemy dwa losy.
Prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednego losu, który nie jest pusty, jest równe.
Jest ktoś wstanie to jak najbardziej szczegółowo rozwiązać ?
Wiem, że należy skorzystać z symbolu Newtona, dlaczego ?
21 sty 18:13
Adrian: ?
21 sty 18:40
Mila:
10 − liczba losów
6P,4W
Losujemy 2 losy:
A− wylosujemy co najmniej jeden los wygrywający
A' − wylosujemy dwa losy puste ( zdarzenie przeciwne)
Można inaczej np.za pomocą drzewka.
21 sty 19:07
Mila:

II sposób
Sumujemy z tych ścieżek, gdzie jest los W.
| | 4 | | 3 | | 4 | | 6 | | 6 | | 4 | | 60 | | 2 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 3 | |
Albo liczymy prawd. − tylko 2 losy P i odejmujemy od 1.
| | 6 | | 5 | | 30 | | 1 | |
P(A')= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 90 | | 3 | |
21 sty 19:14
Adrian: A jak to zrobić pierwszym sposobem tylko zamiast A' od razu dać A, gdyż kompletnie nie ogarniam
tego symbolu Newtona...
21 sty 20:03
Mila:
Co najmniej jeden los wygrywający⇔Jeden los W i jeden P lub dwa losy wygrywające.
21 sty 20:11
Adrian: Mam problem z jeszcze jednym zadaniem :
Z ośmioosobowej grupy uczniów, wśród których są Adam i Beata, wybieramy losowo dwie osoby :
a) Określ zbiór zdarzeń elementarnych dla tego doświadczenia
b) Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrano Adama i Beatę
21 sty 23:41
Adrian: b) nie jest możliwy nie przemyślałem tego.
21 sty 23:43
Mila:
| | 1 | |
b) |
| na jeden sposób możesz wybrać tę parę z 28 par. |
| | 28 | |
22 sty 00:03
Adrian: Dziękuję

pewnie jeszcze napisze.
22 sty 00:07
xyz: Rzucono dwa razy symetryczna, sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia :
A − suma wyrzuconych oczek jest liczba pierwszą
B − iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą podzielną przez 3
C − za pierwszym razem wyrzucono liczbę nie wiekszą niż za drugim razem
Jak obliczyć to zdarzenie elementarne ?
22 sty 17:44
22 sty 17:50
nizirko:

Денис лох
5 lut 08:57