Rzucamy dwiema symetrycznymi, sześciennymi kostkami do gry . Oblicz prawdopodobi
Ola1: Rzucamy dwiema symetrycznymi, sześciennymi kostkami do gry . Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia ze suma liczb wyrzuconych oczek jest
a) mniejsza od 10
b)parzysta
c) podzielna przez 3
d) dzielnikiem liczby 24
irena_1:
Wszystkich możliwości jest 6
2=36
a)
Suma jest równa co najmniej 10 dla:
4, 6
5, 5
5, 6
6, 4
6, 5
6, 6
Jest 6 takich możliwości
Suma jest mniejsza od 10 w 36−6=30 przypadkach
irena_1:
c)
Suma jest podzielna przez 3:
1, 2
1, 5
2, 1
2, 4
3, 3
3, 6
4, 2
4, 5
5, 1
5, 4
6, 3
6, 6
irena_1:
d)
Dzielniki liczby 24:
D
24={1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24}
Suma licz oczek na obu kostkach może być równa:
2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Suma nie jest dzielnikiem liczby 24, jeśli jest równa 5, 7, 9, 10 lub 11, czyli dla par
1, 4
2, 3
3, 2
4, 1
1, 6
2, 5
3, 4
4, 3
5, 2
6, 1
3, 6
4, 5
5, 4
6, 3
4, 6
5, 5
6, 4
5, 6
6, 5
Jest ich 19
36−19=17