Obliczyć całkę niewymierną
:#62;: Obliczyć całkę niewymierną. Nie wiem jak się za to zabrać :<
21 sty 17:51
ICSP: Rozkład na ułamki proste.
21 sty 17:53
ICSP: albo prościej :
| | x2 + 2x + 1 | | x2 + 1 | | x | |
= ∫ |
| dx = ∫ |
| dx + 2 ∫ |
| dx = |
| | (x2 + 1)x | | x(x2 + 1) | | x(x2 + 1) | |
| | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx + 2 ∫ |
| dx = ln|x| + arctgx + C |
| | x | | x2 + 1 | |
21 sty 18:00
Bogdan:
a gdzie tu jest niewymierność?
21 sty 18:01
:#62;: A jeśli rozkładam na ułamki proste, to to będzie wyglądać tak?
Ciągle mi się myli co to w licznikach ma być...
| (1+x)2 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| x(1+x2 | | x | | 1+x2 | |
21 sty 18:03
:#62;: O, dzięki!

Tfu, wymierne miało być xD
21 sty 18:04
ICSP: i oczywiście zgubiłem 2
21 sty 18:04
:#62;: A właśnie próbowałam zrobić tak jak ty wyżej, ale gubiłam się gdzieś w środku...

Bo złota
zasada mojego ćwiczeniowca na uczelni głosi, że sztuką jest zrobić, żeby się nie narobić

Dziękuję bardzo!
21 sty 18:07
pigor: ..., co tu masz niewymierne
| | (1+x)2 | | 1+x2+2x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | x(1+x2) | | x(1+x2) | |
| | 1+x2 | | 2x | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x(1+x2) | | x(1+x2) | |
| | 1 | | 2 | | dx | | dx | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ∫ |
| + 2 ∫ |
| = |
| | x | | 1+x2 | | x | | 1+x2 | |
= ln|x| + 2arctgx +C ...
21 sty 18:09
:#62;: No pomyliło mi się, no...

Dzięki i tobie, chociaż to samo jest wyżej.
21 sty 18:12
pigor: ..., no właśnie tylko przyklasnąć : sztuką jest zrobić, żeby się nie narobić
21 sty 18:13
pigor: .. powiem szczerze nie widziałem
21 sty 18:14
:#62;: A jeszcze taki jeden przykład... Bo znów nie wiem xD Rozkład na ułamki mi nie wychodzi (bo
pewnie źle go robię...), a sądzę, że coś tu dałoby się chyba prościej, tylko nie wiem jeszcze
do końca, co...
21 sty 18:31
pigor: ..., tu nie widzę nic ...

chytrego ; pozostaje ci tylko rozkład
21 sty 18:40
:#62;: Ok, zrobiłam rozkład, ale wychodzi mi inaczej niż w odpowiedziach. Zrobiłam to tak:
| 2x+1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x2+2) | | x−1 | | x2+2 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | |
Z układu równań wychodzą mi stałe: A= |
| , B=− |
| i C= |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Potem dalej obliczenia:
| | 32 | | −32x+12 | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx = |
| | x−1 | | x2+2 | |
| | 3 | | −32x | | 12 | |
|
| ln|x−1|+∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | 2 | | x2+2 | | x2+2 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | | x | | 3 | | x | |
|
| ln|x−1|+ |
| * |
| *arctg( |
| )− |
| *∫ |
| dx |
| | 2 | | 2 | | √2 | | √2 | | 2 | | x2+2 | |
| | 3 | | x | |
No i tutaj skupię się tylko na tym: − |
| *∫ |
| dx= |
| | 2 | | x2+2 | |
| | 3 | | 1 | | 2x | | 3 | |
− |
| * |
| ∫ |
| dx=− |
| *ln|x2+2| |
| | 2 | | 2 | | x2+2 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | | x | | 3 | |
Ostatecznie wychodzi: |
| ln|x−1|+ |
| * |
| *arctg( |
| )− |
| *ln|x2+2| |
| | 2 | | 2 | | √2 | | √2 | | 4 | |
Gdzie tutaj popełniłam błąd? Znając życie w tym rozkładzie na ułamki proste, ale no nie wiem...
Pomóżcie :<
21 sty 19:23
:#62;: To znajdzie się jakaś dobra dusza...? Proooszę bardzo...? ;__;
21 sty 19:56
:#62;: W razie czego znalazłam błąd już

Oczywiście w rozkładzie. Okazało się również że w
odpowiedziach jest błąd... :<
21 sty 20:36