.
iris: 1. oblicz wartość wyrażenia
(2x + 3 y) * (2 x−3y) − (2x−3y)2
dla x = √2, y= √8
2. Rozłóż na czynniki liniowe wielomian:
W (x) = 8x3 − 12x2 − 20x + 30
22 lis 16:48
Łukasz:
ze wzoru skróconego mnożenia otrzymujesz
(2x)2−(3y)2−(4x2−12xy+9y2)=
=4x2−9y2−4x2+12xy−9y2=
=−18y2+12xy=
=−18*(√2)2+12√2√8=
=−36+12*√16=0
22 lis 17:00
Łukasz: W(x)=8x
3−12x
2−20x+30=4x
2(2x−3)−10(2x−3)=(2x−3)(4x
2−10)
22 lis 17:06
iris: Ale o co chodzi w tym drugim rozwiązaniu, to nie tak ma być...
22 lis 18:39
iris: Ale o co chodzi w tym drugim rozwiązaniu, to nie tak ma być...
22 lis 18:39