całki
iza: sprawdzi ktoś?
a) ∫(4x3+5x2−2)dx=∫4x3dx+∫5x2dx−∫2dx=4*14x4+5*13x3−2x+C=x4+53x3−2x+C
b)∫(4x+6x2)dx=∫4xdx+∫6x2=∫4*x−1+6*x−2dx=−6x−1+c=−6x+c
c)∫3√2−2x dx=∫3√2 − ∫3√2x = ∫21/3−∫(2x)1/3 dx=2*34−2*34
x4/3=64−64x4/3 +c
21 sty 16:56
Dawid: 1 dobrze
2 nie widzę co tam jest
3 czy √4+4 to jest samo co √4+√4?
21 sty 16:59
iza: to jak to 3 zrobic?
21 sty 17:12
iza: a w 2 jest ∫(4/x +6/x2) dx
21 sty 17:12
Dawid: t=
√2−2x
t
3=2−2x
3t
2dt=−2dx
21 sty 17:14
Dawid: w drugim to nie wiem co tam się dzieje po drugim znaku równa się
| | 4 | | 6 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx=4∫ |
| dx+6∫ |
| dx=... |
| | x | | x2 | | x | | x2 | |
21 sty 17:16
iza: a jeszce mam jeden przyklad
∫(4x+6)7 dx
21 sty 17:24
21 sty 17:26
iza: jednak nic nie rozumiem z tych calek nie umiem rozwiazac tych przykładów
21 sty 17:39
Dawid: musisz dużo rozwiązywać a wejdzie w krew.
Te nie są trudne
21 sty 17:44