liczby zespolone
koza: Potrzebuję podpowiedzi w liczbach zespolonych!
Mianowicie, jak zapisać liczbę 52−3i w postaci algebraicznej. Czy trzeba skorzystać tutaj
ze sprzężenia?
21 sty 16:34
Eve: tak
21 sty 16:38
koza: i wyliczyć, z czego zostanie mi część rzeczywista i urojona< to będzie wynikiem, dobrze
rozumiem ?
21 sty 16:45
Draghan: Postać algebraiczna liczby zespolonej: z = a + bi, gdzie a, b ∊ ℛ, i − jednostka urojona.
Mnożysz licznik i mianownik przez sprzężenie. Upraszczasz wszystko, jakbyś redukował(a) wyrazy
podobne, pamiętając że i
2 = −1... I na końcu wyjdzie Ci jakaś liczba rzeczywista + jakaś
liczba rzeczywista, przemnożona przez jednostkę urojoną.
21 sty 17:20
Mila:
| 5 | | 2+3i | | 5*(2+3i) | | 10+15i | | 10 | | 15 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| + |
| i |
| 2−3i | | 2+3i | | 4−9i2 | | 13 | | 13 | | 13 | |
21 sty 20:35