granica
Awesome: Znajdź granicę:
lim
x−>∞ (x * e
−4x)
| | e−4x | |
Przekształcam to do postaci limx−>∞ |
| i wtedy próbuję |
| | | |
metodą Hospitala, ale po jej zastosowaniu sprawa jeszcze bardziej się komplikuje.
Proszę o pomoc w obliczeniu tej granicy.
21 sty 16:22
pigor: ... ale dlaczego zaczynasz tak,
kiedy łatwiej ...

tak :
| | x | |
lim x → ∞xe−4x = lim x → ∞ |
| = [∞∞] = H = |
| | e4x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= lim x → ∞ |
| = |
| = |
| = 0 ... i tyle ...  |
| | 4e4x | | 4*∞ | | ∞ | |
21 sty 16:30
Awesome: Dlaczego na to nie wpadłem...

Dzięki wielkie
pigor
21 sty 16:34