określenie ciągu
bacha: Które wyrazy ciągu są równe zero?
21 sty 15:50
Eve: 0 i 4 np
21 sty 15:52
bacha: a jak to obliczy?
21 sty 15:53
J:
n2 − 4n = 0 ⇔ n(n−4) = 0 , czyli czwarty wyraz ...
21 sty 15:54
pigor: ..., po prostu rozwiąż równanie wymierne a
n=0 w zbiorze liczb N ...
21 sty 15:55
bacha: nie potrafię
21 sty 16:55
bacha: mógłby mi ktoś na jakimś przykładzie wytłumaczyć to? Bardzo proszę
21 sty 16:57
Eve: kiedy ułamek jest równy 0?
21 sty 17:47
pigor: ..., w ciągu (a
n) n= 1,2,3,... , czyli n∊N
+, więc
a
n=0 ⇔ licznik = 0 i mianownik ≠ 0 , czyli tu ⇔
⇔ n
2−4n = 0 i n+1≠ 0 i n∊N
+ ⇔ n(n−4)= 0 i n≠−1 i n ≥1 ⇔
⇔ n−4=0 n ≥1 ⇔
n=4 ;
odp. tylko
a4=0 (czwarty wyraz) danego ciągu jest zerem . ...
21 sty 17:57
Eve: ha

a skąd mi się 0 wzięło?
21 sty 17:58