Do wykresu funkcji y=ax^2 + bx + c należy punkt P=(1,-4) i dla x=3 funkcja osiąg
Dagmara: Do wykresu funkcji y=ax2 + bx + c należy punkt P=(1,−4) i dla x=3 funkcja osiąga największą
wartośćy=4.
a) napisz wzór tej funkcji w postaci ogólnej
b)narysuj wykres funkcji f(X)
c) dla jakich argumentów funkcja jest malejąca
d)podaj zbiór wartośći funkcji
21 sty 15:35
Dagmara: proszę kochani o pomoc gdyż chce sie tego nauczyć
21 sty 15:40
Bogdan:
Wierzchołek paraboli W = (3, 4)
Postać kanoniczna: y = a(x − 3)2 + 4, wstawiamy w miejsce x liczbę 1, w miejsce y liczbę −4:
−4 = a(1 − 3)2 + 4 stąd obliczamy a i potem przechodzimy do postaci ogólnej
21 sty 16:01
5-latek:

mamy tu bardzo wazna informacje ze dla x=3 funkcja osiaga najwieksza warosc =4
czyli mamy tu podane wspolrzedne wierzcholka x
w=p=3 i y
w=q=4
Ten rysunek jest po to zebys zobaczyla to ze jessli piszse ze w 4 jest najwieksza wartosc to
ramina paraboli beda skierowane w dol czyli juz mamy nastepna informacje . Wspolczynnik a
ktory stoi przy x
2 bedzie ujemny tak ?
Z tych informacji juz mozemy zrobic punkt c i d
c) Widzisz ze funkcja maleje dla xnalezy (3,+oo)
d) Zbior wartosci funkcji odczytujemy na osi OY czyli ZW
f= (−oo do ? dopisz
Do punktu a) skorzystamy z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej gdyz mamy podany
wierzcholek funkcji (3,4)
Postac jest taka y=a(x−p)
2+q
Wiemy tez ze o wykresu nalezy punkt P(1,−4)
czyli podstawiamy do naszsej postaci za y=−4 i za x=1 wiec mamy
−4=a(1−3)
2+4 wylicz z tego a potem to a wstaw do wzoru y=a(x−3)
2+4 i napisz postac
ogolna funkcji
Z postaci ogolnej juz narysujez wykres
21 sty 16:04
5-latek: Witaj
Bogdan
21 sty 16:07
Bogdan:

Wiataj
5−latku. Dane do wykresu łatwiej się ustala z postaci kanonicznej.
21 sty 16:26
Dagmara: −4 = a(1 − 3)2 + 4 jak to sie liczy krok po kroku?
21 sty 17:49
5-latek: takie rzeczy to sie liczy w podsatwowce (lub w gimnazjum ) a nie w liceum
−4=a(−2)2+4
−4=a*4+4
−4−4=4a wylicz ztego a
21 sty 17:57
Dagmara: 2
21 sty 17:58
Bogdan:
no nie wierzę

uczeń liceum ma problem z takimi rachunkami
21 sty 18:00
5-latek:
21 sty 18:01
Dagmara: umiem to rozwiązywać tylko że dziś nie mam głowy do tego
21 sty 18:02
5-latek: To policz jeszcze raz i popraw
21 sty 18:06