Pochodna funkcji w punkcie
byyor: Korzystając z definicji obliczyć pochodną funkcji f(x) w punkcie x0=1
f(x)=1
−−−−−−−−−
sqrt(2x)
Za każdym razem zatrzymuję się w miejscu gdy dochodzę do postaci: sqrt(2)−sqrt(2x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2*sqrt(x)*(x−1)
Nie wiem czy gdzieś popełniam błąd po drodze.
21 sty 15:26
pigor: ..., np. tak : z def. pierwiastka
kwadratowego x>0, wtedy kolejno :
| | √2x − √2(x+h) | |
= lim h → 0 |
| = |
| | h √2x √2(x+h) | |
| | 2x − 2(x+h) | |
= lim h → 0 |
| = |
| | h* 2√x(x+h)* (√2(x+h)+√2x) | |
| | −2h | |
= lim h → 0 |
| = |
| | h* 2√x(x+h)* (√2(x+h)+√2x) | |
| | −1 | |
= lim h → 0 |
| = |
| | √x(x+h)* (√2(x+h)+√2x) | |
| | −1 | | −1 | |
= |
| = |
| , zatem |
| | √x2* 2√2x | | 2x√2x | |
| | −1 | | −1 | |
f'(1)= |
| = |
| = −14√2 . ...  |
| | 2*1√2*1 | | 2√2 | |
21 sty 16:24
byyor: Wow... Dziękuję.
21 sty 16:45