udowodnij
Anka : Udowodnij ze dla dowolnej liczby całkowitej A co najmniej jedna z liczb: A3 −A i A3 + A, jest
podzielna przez 10
21 sty 15:18
ICSP: Na początku zauważmy, ze bez względu na wybór a zarówno liczby x = a3 − a jak i y = a3 + a
są podzielne przez 2. Istotnie:
a3 − a = a(a−1)(a+1) − jest to iloczyn trzech liczb naturalnych. Iloczyn trzech liczb
naturalnych jest podzielny przez 3! = 6 (zatem i przez 2)
a3 + a = a3 − a + 2a jest liczbą podzielna przez 2 jako suma dwóch liczb podzielnych przez 2.
Dalej chcemy pokazać, że dla dowolnego całkowitego a albo liczba x, albo y jest podzielna przez
5. Resztami kwadratowymi mod 5 są liczby −1 , 0 , 1
Jeżeli a2 ≡ 0 mod 5 to zarówno liczba x jak i liczba y jest podzielna przez 5.
Jeżeli a2 ≡ 1 mod 5 to x = a(a2 − 1) ≡ 0 mod 5 czyli x jest podzielne przez 5
Jeżeli a2 ≡ −1 mod 5 to y = a(a2 + 1) ≡ 0 mod 5 czyli y jest podzielne przez 5.
Koniec dowodu. Możemy to jeszcze podsumować :
Jeżeli a = 5k, to x i y są podzielne przez 10
Jeżeli a = 5k ± 1 to x jest podzielne przez 10
Jeżeli a = 5k ± 2 to y jest podzielne przez 10
22 sty 00:08
Bogdan:
ICSP − jestem pod wrażeniem
22 sty 00:14
ICSP:
22 sty 00:19
anka: aaaa dziękuje bardzo <333
22 sty 14:44