Całka cos(sinx)
Przemek: Proszę o wskazówkę/rozwiązanie do całki takiej funkcji złożonej:
∫cos(sinx)dx
21 sty 15:12
Eve:
∫f(g(x))=∫f(g(x)*g'(x)=F(g(x)+C
jest taki wzór
21 sty 15:25
Przemek: szczerze mówiąc, to nie bardzo rozumiem
21 sty 15:30
Przemek: A, dobra, już załapałem, sprobuję, dzięki
21 sty 15:30
Eve: masz odpowiedź do tego?
21 sty 15:31
Dawid: A jest do tego odpowiedź

?
21 sty 15:35
Przemek: A ten wzór ma jakąś nazwę, żeby doczytać dokładniej?
21 sty 15:35
Przemek: Nie mam.
21 sty 15:36
21 sty 15:38
Przemek: Mathematica mówi, że 12cos(sin(x2))
21 sty 15:39
J:
..przez części: v' = 1 v = x
u = cos(sinx) u' = −sinxcosx
... = xcos(sinx) + ∫sinxcosxdx .... i podstawienie: sinx = t , cosxdx = dt
.... = xcos(sinx) + ∫sintdt = xcos(sinx) − cos(sinx) + C
21 sty 15:41
Przemek: u'=−sin(sinx)*cosx o ile się nie mylę, a wtedy to to nie pomaga
21 sty 15:42
J:
... nie tak ... ostania całka : + ∫xsinxcosxdx
21 sty 15:44
J:
...racja ... zagalopowałem się ....
21 sty 15:45
Przemek: Spoko, zdarza się
21 sty 15:45
Eve: a nie zauwazyliście, że tam brakuje pochodnej sinx? w całce wyjściowej i ten wzór nie może być
zastosowany?
21 sty 15:50
Przemek: Może być zastosowany, tylko że nie wiele da

Może jest jakieś sprytne podstawienie do tego?
21 sty 15:51
J:
.. nie mam już czasu, spróbujcie tak jak napisałem , ale dwukrotnie przez częśći
i chyba na końcu pojawia sie ponownie całka wyjściowa: ∫cos(sinx)dx ..
21 sty 15:52
Przemek: Słyszałem też, że można się za to brać czymś takim jak metoda residuów, ale nie mam pojęcia co
to takiego..
21 sty 15:52
Przemek: W każdym razie dzięki, spróbuję jeszcze i tak
21 sty 15:52
Przemek: No nie bardzo wychodzi

Jak ktoś ma jeszcze pomysł to byłbym wdzięczny za pomoc
21 sty 16:12
Eve: próbowałam tak:
| | 1 | |
∫ |
| *cos(sinx)*cosxdx |
| | cosx | |
masz wtedy f(g(x))*g'(x) i podstawienie t=sinx, potem przez części
21 sty 16:15
Przemek: Dzięki, już próbuję
21 sty 16:16
Przemek: | | t | |
Wygląda to nie najgorzej, bo zostaje: ∫ |
| |
| | √1−t2 | |
21 sty 16:18
Przemek: Dziękuję bardzo
21 sty 16:18
AS: Wydaje mi się, ze całka ta jest nie do wyliczenia
w normalnym trybie (przez podstawienie,przez części itp)
21 sty 16:19
Przemek: Mój bład, pomieszałem nie wychodzi tak, jak wyzej napisałem, tylko oczywiście
Ale wygląda to już zachęcająco
21 sty 16:23
Eve: no to przez części
21 sty 16:33
Przemek: F(t)*cos(t)+∫F(t)*sin(t)
Jakoś tak?
21 sty 16:36
21 sty 16:39
Przemek: Właśnie
21 sty 16:41
Przemek: arcsin(t)*cos(t)+∫arcsin(t)*sin(t)dt
i teraz jeszcze raz przez części, gdzie v'=arcsin(t)
?
21 sty 16:43
Przemek: Wziąłem v'=cos(t) i mam:
| | sin(t) | |
arcsin(t)*cos(t)+arcsin(t)*sin(t)−∫ |
| |
| | √1−t2 | |
ale teraz znowu nie wiem co robić
21 sty 16:50