Badanie przebiegu funkcji
Alicja: Cześć, robię zadanie z badania przebiegu funkcji analizuję pierwszą pochodną wynosi ona :
| | x2(x−3) | |
y'= |
| muszę narysować przybliżony wykres jednak coś mi się nie zgadza z odp, |
| | (x−1)3 | |
mógłby ktoś wyliczyć mi te punkty i naszkicować tzw wężyk?
21 sty 14:06
Eve: a jakie masz pierwiastki tej pochodnej?
21 sty 14:23
J:

W(x) = x
2(x−3)(x−1)
3
21 sty 14:25
J:
..upss.... nie zauważyłem mianownika..
21 sty 14:27
Alicja: dobrze jest? czy poprawiasz?
21 sty 14:32
Eve: zamiast kropki przy 1 masz mieć puste kółko
21 sty 14:36
J:
tak jak pisze
Eve ...
21 sty 14:38
Alicja: Wszystko się zgadza dziękuję, nie rozumiem tylko dlaczego z ułamka przeszedłeś na ten iloczyn
| | 1 | |
przecież ta pochodna w iloczynie wygląda x2(x−3) |
| albo ja już zapomniałam jak się |
| | (x−1)3 | |
rozwiązuje takie wielomiany.
21 sty 14:46
21 sty 14:47
Alicja: aha

ale jeśli w mianowniku jest wielomian
2 to mogę go przemnożyć wtedy liczę tylko
licznik=0 itd
21 sty 14:50
J:
iloraz ma zawsze taki sam znak jak iloczyn ..
21 sty 14:51