matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stosując wzory na całkowanie przez części i podstawienie, obliczyć
ade23:
∫x
2
arctgx /1+ x
2
dx
21 sty 13:39
J:
x
2
+1 −1
arctgx
najpierw rozbijasz tą całke .. = ∫
*arctgxdx = ∫arctgx − ∫
dx
x
2
+1
x
2
+1
21 sty 13:45
J:
∫arctgxdx .... przez części: u =arctgx v' = 1
1
u' =
v = x
x
2
+1
21 sty 13:46
J:
dx
..druga całka: podstawienie : t = arctgx dt =
x
2
+1
21 sty 13:48