[maksimum lokalne]
PW: Jeżeli f(x) ma w punkcie x = 1 maksimum lokalne to:
a) musi zachodzić f(2)≤f(1)
b) może zachodzić f(2)≥f(1)
c) f(2)≠f(1)
Moim zdaniem odp. b) może ktoś potwierdzić ?
21 sty 13:31
J:
odp: a)
21 sty 13:40
Kacper:
Odpowiedź a) wcale nie
21 sty 13:42
Kacper:

Np taki wykres
21 sty 13:44
panpawel: Potwierdzam, że wcale nie
21 sty 13:45
J:
..założyłem,że to jedyne ekstremum lokalne ...

, bo jeśli tak nie jest, to żadna odpowiedź
nie jest dobra
21 sty 13:50
J:
.. tzn ... b) jeśli jest więcej ekstremów...:
21 sty 13:53
PW: f(1) nie jest większy od f(2) nie nie musi być, a f(2) może być większe od f(1) tak jak w tym
przykładzie dlatego nadal uważam że b) jest poprawną odp. albo ja już tego w ogóle nie
rozumiem
21 sty 15:59
john2: b) jest poprawną odpowiedzią, jak widać na rysunku Kacpra
21 sty 16:06
john2: Jak nazwa wskazuje, w x = 1 jest maksimum lokalne, nie globalne. Może więc istnieć wiele miejsc
w funkcji, gdzie jej wartości są większe od wartości x = 1. Takim punktem może być x = 2.
21 sty 16:11