ass
areek: wyznacz asymptote
no i tak, dziedzina mi wyszla D=R\{−2;2}
as.pionowa
policzylem dla x dazacego do −2 z lewej i z prawej, wyszlo −
∞ i
∞
czyli obustronna dla x=−2
i tu pytanie liczyc teraz dla 2 z prawej i lewej? wyjdzie tak samo tylko as dla x=2
21 sty 12:38
john2: tak, liczyć
21 sty 12:55
areek: a=1?
wyszlo mi tak
| x3 | | x3 | |
| i to wyszlo |
| czyli 1 ? |
| | x3 | |
21 sty 13:08
3Silnia&6: tak
21 sty 13:13
21 sty 13:20
john2: do wspólnego mianownika
21 sty 13:30
areek: kurcze, moze jakas pomoc? wiem ze to poziom podstawowki..
21 sty 13:34
john2: | x3 | | x3 | | x(x2 −4) | | x3 − x(x2 −4) | |
| − x = |
| − |
| = |
| = ... |
| x2 −4 | | x2 −4 | | x2 −4 | | x2 −4 | |
21 sty 13:37
areek: no i mam
co dalej?
21 sty 13:47
john2: Błąd.
| x3 − x(x2 − 4) | | x3 − x3 + 4x | |
| = |
| = |
| x2 − 4 | | x2 − 4 | |
| | 4x | | 4x | | 4 | | 4 | |
= |
| = |
| = |
| = [ |
| ] = 0 |
| | x2 − 4 | | | | | | ∞(1 − 0) | |
21 sty 13:51