Wyznaczyć przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji
Eagle: Witam proszę o pomoc w zadaniu:
Wyznaczyć przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji
a) f(x)=x2e3−x2
Obliczajac pochodna doszedłem do zapisu
2xe3−x2(1−x2)
ale nie wiem jak z tym e zrobić
b)f(x)=x3ln3x
21 sty 11:54
john2: W równaniu 2xe3−x2(1−x2) = 0 możesz podzielić przez e3−x2, bo e3−x2 > 0
21 sty 12:18
Eagle: A w drugim przykładzie?
Pochodna wyjdzie 3x2ln2x(lnx+1)=0
Z nawiasu wychodzi ze x=e−1
Ale nie wiem czy mogę podzielić całe równanie prze ln2x
Wg mnie nie mogę bo nie wiadomo czy jest >0
Jak mam to rozwiązać?
21 sty 14:32
J:
pochodna się zeruje dla: tylko dla: x = e−1
21 sty 14:36
J:
.. bo x = 0 nie należy do dziedziny funkcji ..
21 sty 14:37
john2: przez ln2x nie dziel, bo może być zerem
J, jeszcze x = 1
21 sty 14:42
J:
..racja..

.. umknęło ...
21 sty 14:43
Eagle: A skąd się wzięło x=−1
21 sty 14:50
J:
ln2(1) = 0
21 sty 14:52
john2: 3x2ln2x(lnx+1) = 0 /:3x2, mogę bo dziedzina
ln2x(lnx+1) = 0
ln2x = 0 lub lnx + 1 = 0
lnx = 0 lub lnx = −1
e0 = x lub e−1 = x
21 sty 14:53