Oblicz pocho..
Mam obliczyć pocho...: | | 1 | | 1 | |
T(π,r,h)= |
| πr2h− |
| rh2 |
| | 2 | | 4 | |
Obliczyć pochodną T'π, T'r,T'h
Liczę T'π:
| | 1 | | 1 | |
T'π(π,r,h)=( |
| πr2h− |
| rh2)' = |
| | 2 | | 4 | |
21 sty 11:39
Mam obliczyć pocho...: | | 1 | | 1 | |
= ( |
| πr2h)' − ( |
| rh2)' = |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| πr2)'*h+( |
| πr2)*(h)'−( |
| r)'*h=( |
| π)'*r2+( |
| π |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
)*(r2)'−0*h=0*r2+ |
| π*0−0h=0? |
| | 2 | |
Jeżeli π to stała to nie liczymy tego tylko piszemy 0 ?
21 sty 11:56
J:
..jeśli π jest stałą, to: T'
π = 0
| | 1 | |
..jeśli tak oznaczono zmienną ( co byłoby dziwne) ... to: T'π = |
| r2h |
| | 2 | |
21 sty 12:12
Mam obliczyć pocho...: Jasne, dzięki J za pomoc, naprawdę doceniam to. Życzę Ci miłego dnia
21 sty 12:17
Mam obliczyć pocho...: | | 1 | | 1 | |
Reszta to T'r= |
| πh oraz T'h |
| πr2 ? |
| | 2 | | 2 | |
21 sty 12:29
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
..nie ... T'r = πhr − |
| h2 T'h = |
| πr2 − |
| rh |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
21 sty 12:33
Mam obliczyć pocho...: Tym bardziej ułatwia to sprawę, dzięki.
21 sty 12:46
Mam obliczyć pocho...: No to jeszcze jeden przykład żebym był pewny że dobrze to rozumiem:
W(x,y,z)=x+√xy+3√xyz
Obw:
W'x
W'y
W'z
21 sty 12:48
Mam obliczyć pocho...: Może ktoś obliczyć to ?
21 sty 13:09
J:
zapisz funkcję tak: f = x + x
1/2y
1/2 + x
1/3y
1/3z
1/3
| | 1 | | 1 | |
teraz: f'x = 1 + y1/2* |
| x−1/2 + y1/3*z1/3* |
| x−2/3 |
| | 2 | | 3 | |
21 sty 13:18