Granice do pi/2
Kasia: lim (x−>pi/2) cos5x/cos3x
Jaki jest sposób na rozwiązywanie gdy mamy zamiast x−>0 to x−>pi/2 albo np pi
21 sty 11:21
J:
| | π | |
zamiast:0 podstawiasz: |
| lub π |
| | 2 | |
21 sty 11:24
Kasia: no i wtedy wychodzi mi cos(5pi/2)/cos(3pi/2) = 0/0 ?
21 sty 11:26
john2: | | π | |
W przypadku x − > |
| chyba trzeba zastosować regułę de l'Hospitala, choć ciekawi mnie, czy |
| | 2 | |
da się bez.
21 sty 12:30
3Silnia&6: lim
x→π/2 f(x)
| | cos5(π/2 − k) | | sin 5k | |
niech k = π/2 − x , mamy limk→0 |
| = limk→0 |
| |
| | cos3(π/2 − k) | | sin 3k | |
=
| | | | 5k | | 5 | |
= imk→0 |
| = imk→0 |
| = |
| |
| | | | 3k | | 3 | |
21 sty 13:05
john2:
21 sty 13:09
Kasia: a dajmy sobie przykład taki
lim(x−>pi) sin2x/sin7x
wiedząc że w pi sin = 0 to mam dojsc do pochodnej czy jak zrobic cos takiego?
21 sty 13:09
3Silnia&6: t = π − x, wiec x = π − t
sin(π−t) = sin t
21 sty 13:11
Kasia: Skąd będę wiedziała że t to pi − x a nie np pi + x?
21 sty 13:13
3Silnia&6: bo x → π, a przy sinusach wygodnie sie liczy w 0 (sin x / x → 1)
x → π
π − x → π − π wiec π − x → 0, podstawie t za π−x i mam co chcialem t → 0
21 sty 13:16
Kasia: a jak to wygląda przy cos , tg albo ctg. Żeby rozwiązywać te zadania trzeba mieć ogarnięte
wzorey redukcyjne?
21 sty 13:21