całka
jakubek: Potrzebuje pilnie rozwiązania tej całki
21 sty 09:42
jakubek: oraz całki ∫e−xcosxdx
21 sty 09:43
J:
| | 2t | | 2 | |
1) podstaw : sinx = |
| , dx = |
| |
| | t2+1 | | t2+1 | |
21 sty 09:45
jakubek: co bedzie dalej bo nie moge sie szczerze mowiac nad tym teraz zastanowic tylko musze roziwazac.
potem do tego dojde. prosze o rozwiazanie.
21 sty 09:49
J:
2) dwukrotnie przez części ..
v' = cosx v = sinx
u = e−x u' = −e−x
.... na końcu dostaniesz czałkę wyjściową, którą przeniesiesz na lewą stroną ..
21 sty 09:50
jakubek: jak przeniose na lewa strone ? dostaje całke taką samą jak była na poczatku. ciagle sie zapetla
21 sty 09:52
jakubek: halo
21 sty 09:56
J:
.. bo to na tym polega...:
| | G(x) | |
jeśli: ∫ f(x)dx = G(x) − ∫f(x) ⇔ 2∫f(x)dx = G(x) ⇔ ∫f(x) = |
| + C |
| | 2 | |
21 sty 10:00
jakubek: a, to nie wiedzialem. A co z tym drugim przykladem ? jak to dalej zrobic?
21 sty 10:02
J:
| | 2 | |
student .. podstaw i przekształcaj .. dojdziesz do całki: ∫ |
| dt |
| | 3t2 + 4t + 3 | |
21 sty 10:12
mar: a ja nie bardzo rozumiem to podstawienie
to dalej powinno chyba być
| | 2t2+1 | |
cosx dx = |
| dt |
| | (t2+1)2 | |
21 sty 10:19
J:
| | x | |
..poczytaj o tzw. podstawieniu uniwersalnym: t = tg |
|
|
| | 2 | |
| | x | | 2 | |
..wtedy: |
| = arctgt ⇒ x = 2arctgt ⇒ dx = |
| dt |
| | 2 | | t2+1 | |
21 sty 10:24
Saris: t=tg(x/2)
x=2arctgt
21 sty 10:25
Saris: dt
21 sty 10:25
daras: potrzebował i nie podziękował =
21 sty 13:24