zadanie o kulach
jedrzej123: W urnie są trzy czarne kule i jedna biała. Losujemy jedną kulę. Jeśli wylosujemy kulę
czarną wkładamy ją z powrotem do urny. Jeśli wylosujemy kulę białą − wkładamy ją
z powrotem do urny i dokładamy jeszcze jedną kulę białą. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że wykonując trzy takie losowania, otrzymamy dwa razy kulę białą i raz kulę czarną
21 sty 05:39
irena_1:
P(A)=P({cbb, bcb, bbc})=
| | 3 | | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | | 2 | | 3 | |
= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 4 | | 4 | | 5 | | 4 | | 5 | | 5 | | 4 | | 5 | | 6 | |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | | 1 | | 15+24+10 | | 49 | |
= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 80 | | 50 | | 120 | | 40 | | 25 | | 20 | | 200 | | 200 | |
21 sty 09:10