przebieg zmienności funkcji.
Marta96: | | 1 | | x | |
Witam. Mam problem z narysowaniem funkcji y= |
| i y=e[ |
| ] |
| | lnx | | x−1 | |
1.dziedzina x>1
2.granice x−>1+ f(x)=+
∞
x−>+
∞f(x)=0
3.asymptoty
x=1 asymptota pionowa obustronna
y=0 asymptota pozioma obustronna
brak asymptot ukośnych
4. ekstrema, monotoniczność
dziedzina pochodnej xe(0,1)u(1,+
∞)
funkcja malejąca w dziedzinie, brak ekstremów
5.wypukłość, wklęsłość, punkty przebicia
y''>0 dla xe (0,1/e
2)u(1,+
∞) y''<0 dla xe(1/e
2,1)
6. tabelka
w wierszu "x" uwzględniam tylko dziedzinę pierwszej funkcji, nie żadnych pochodnych?
jeżeli tak to mam 1,...,+
∞
w 1 mam asymptotę i wykres wygląda jak hiperobola z prawej strony, po lewej stronie asymptoty
nic nie rysuję?
1.dziedzina x≠1
2.granice na krańcach dziedziny
limx−>−
∞f(x)=e
limx−>1+f(x)=
∞
limx−>1−f(x)=0
limx−>+
∞=e
3.asymptoty
x=1 asymptota pionowa lewostronna
y=e asymptota pozioma obustronna
4. ekstrema, monotoniczność
funkcja malejąca w dziedzinie tej samej co funkcja pierwotna
brak ekstremów
5. wypukłość, wklęsłość, punkty przebicia
| | 1 | |
y''<0 dla xe(−∞, |
| )u(1,+∞) |
| | 2 | |
6. tabelka
| | 1 | |
w wierszu "x" mam −∞,..., |
| ,...1,....+∞ |
| | 2 | |
tutaj kompletnie nie wiem jak narysować ten wykres...