studia
milo: Czy byłby ktoś tak sympatyczny i wytłumaczył mi zadanka?

1. Funkcja kosztu całkowitego pewnej firmy ma postać c(x)=x
3+20x
2+10x+4000 gdzie x to
wielkość produkcji tej firmy. Wyznaczyć wielkość prrodukcji x tej firmy, przy której osiąga
ona minimalne koszty jednostkowe.
2.Wyznaczyć dziedzinę, przedziały monotonicznosći i ekstrema lokalne funkcji
f(x)=ln
2x−4lnx+3
21 sty 01:30
Godzio:
1. Policz pochodną
2. Przyrównaj do zera
3. Wybierz tego x, dla którego pochodna zmienia znak z minusa na plus patrząc od prawej strony.
21 sty 01:36
Godzio:
Zad. 2
x > 0
f(x) = ln
2x − 4lnx + 3
| | 1 | | 4 | | 2 | |
f'(x) = 2lnx * |
| − |
| = |
| (lnx − 2) = 0 ⇔ lnx = 2 ⇔ x = e2 |
| | x | | x | | x | |
f'(x) > 0 ⇔ lnx − 2 > 0 (bo x > 0) ⇔ x > e
2
f(x) rośnie dla x ∊ (e
2,
∞)
f(x) maleje dla x ∊ (0,e
2)
w e
2 jest minimum lokalne, f(e
2) = ln
2e
2 − 4lne
2 + 3 = 4 − 8 + 3 = −1 ⇒ (e
2,−1)
21 sty 01:39
milo: Dziękuję bardzo

Zadanie 1 dobrze zaczełam?
Dziedzina: R+
k(x)=c(x)
kp(x)= x
3+20x
2+10x+4000/x = x
2+20x+10+4000/x
k'p(x)=2x+20−4000/x
2
k'p(x)=0
2x+20−4000/x
2=0| *x
2
2x
3+20x
2−4000=0
21 sty 02:02
Godzio:
Niestety nie tak, powtórz podstawowe pochodne.
(x
n)' = nx
n − 1 i działaj, ja już muszę wracać do mojej nauki, powodzenia!
21 sty 02:08
milo: Rzeczywiście widzę błąd, to chyba już z powodu pory
21 sty 02:15
milo: 3x2+40x+10=0
i teraz mam policzyć delte tak? i który pierwiastek wybrać?
21 sty 15:10