Zadanie z całek.
Saris: Witam. Mógłby ktoś naprowadzić mnie na metodę rozwiązywanie tego typu zadań? Nie chodzi mi o
rozwiązanie tylko teoretyczne rozjaśnienie problemu i metody, bo czuję się trochę jakbym
liczył to na ślepo. Z tą ciągłością itd.
Wyznacz funkcję Φ(x) = ∫ ]−
∞, x] f(t)dt, jeśli f(x) = k{e
2xcosx gdy x≤0
| | 5 | |
& |
| gdy x>0}. |
| | x3+4x2+9x+10 | |
Czy funkcja Φ(x) jest funkcją pierwotną funkcji f(x) na zbiorze R (czyli dziedzinie)? Odpowiedź
uzasadnij.
Dzięki za pomoc.

Dobranoc.
21 sty 01:21
Saris:
e2xcosx gdy x≤0
f(x) =
21 sty 01:24
Saris: e do potegi 2x oczywiscie
21 sty 01:24
Godzio:
∫
−∞xf(t)dt f(x) = e
2xcosx i x ≤ 0
Φ(x) =
| | 5 | |
∫−∞xf(t)dt f(x) = |
| i x > 0 |
| | x3 + 4x2 + 9x + 10 | |
Tak?
21 sty 01:32
Godzio:
Podaj definicję funkcji pierwotnej.
21 sty 01:34
Saris: mhm. Problem policzenia pochodnych nieoznaczonych jest prosty, ale pozniej zaczyna sie zabawa z
szacowaniem stalej aby funkcja byla ciagla. nie bardzo sie w tym lapie. tak zevym na 100%
wiedzial ze ide dobra droga. raczej na czuja.
21 sty 01:36
Saris: Def:
f: I→R I⊆R
Mówimy ze funkcja F: I→R jest funkcja pierwotna funkcji f ⇔ ∀x∊I F'(x)=f(x)
21 sty 01:44
Godzio:
No dobra, czyli jak wyliczymy całki to musimy sprawdzić, czy funkcja jest różniczkowalna w 0 bo
tylko w tym punkcie może być jakiś problem.
Pierwsza całka:
| 1 | |
| e2x(sin(x) + 2cos(x)) |
| 5 | |
Druga całka:
| 1 | | x + 1 | | (x + 2)2 | | π | |
| (arctg |
| + ln |
| + |
| ) |
| 2 | | 2 | | x2 + 2x + 5 | | 2 | |
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem. No i trzeba sprawdzić czy pochodna w 0 istnieje.
21 sty 01:50
Godzio:
Jeszcze moment, bo chyba mały błąd mam, który jest dość istotny.
21 sty 01:55
Saris: pochodna tych całek? a kiedy mam obliczyc calki oznaczone.
21 sty 01:58
Saris: pochodna w punkcie x0 istnieje jesli lim x−>x0+/− z ilorazu roznicowego sa sobie rowne?
21 sty 02:01
Godzio:
Dobra, pierwsza całka:
| | 1 | |
∫e2tcos(t)dt = |
| e2t(sin(t) + 2cos(t)) |
| | 5 | |
| | 1 | |
∫−∞x(...) = |
| e2x(sin(x) + 2cos(x)) |
| | 5 | |
Druga:
| | 5 | | 1 | | t + 1 | | (t + 2)2 | |
∫ |
| dt = |
| (arctg |
| + ln |
| ) |
| | t4 + 4t2 + 9t + 10 | | 2 | | 2 | | t2 + 2t + 5 | |
∫
−∞x = ∫
−∞0 + ∫
0x = (*)
Dla pierwszej całki bierzemy naszą pierwszą funkcję.
| | 1 | |
(*) = |
| e2x(sin(x) + 2cos(x))|−∞0 + |
| | 5 | |
| | 1 | | t + 1 | | (t + 2)2 | |
+ |
| (arctg |
| + ln |
| )|0x = |
| | 2 | | 2 | | t2 + 2t + 5 | |
| | 2 | | 1 | | x + 1 | | (x + 2)2 | | 1 | | 4 | |
= |
| + |
| (arctg |
| + ln |
| ) − |
| (ln |
| + |
| | 5 | | 2 | | 2 | | x2 + 2x + 5 | | 2 | | 5 | |
Ostatecznie:
| | 1 | |
|
| e2x(sin(x) + 2cos(x)) dla x ≤ 0 |
| | 5 | |
Φ(x) =
| | 2 | | 1 | | x + 1 | | (x + 2)2 | |
|
| + |
| (arctg |
| + ln |
| ) |
| | 5 | | 2 | | 2 | | x2 + 2x + 5 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | |
− |
| (ln |
| + arctg |
| ) dla x > 0 |
| | 2 | | 5 | | 2 | |
Coś takiego.
21 sty 02:04
Godzio:
I teraz badamy różniczkowalność w 0. Ja bym tak zrobił, aczkolwiek głowy uciąć sobie nie dam
21 sty 02:05
Basiek: Godzio się nie uczy...
21 sty 02:09
Godzio:
Właśnie wracam do nauki, 5h się już uczyłem, dłuższa przerwa nie zaszkodzi
21 sty 02:10
Basiek: W sumie i tak zdasz.
21 sty 02:12
Godzio:
W sumie potrzebuję cudu.
21 sty 02:14
Basiek: To potrzebujemy dwóch.
21 sty 02:15
Draghan: ...trzech?
21 sty 02:15
Basiek: No, może jeden do zdania matmy nie wystarczy.
21 sty 02:18
Godzio:
Wzbogacę Twoją wiedzę ... Wymiar Hausdorffa płatka śniegu to log
34
21 sty 02:18
Basiek: Krzywa Kocha i fraktale?
21 sty 02:19
Godzio:
Ano...
21 sty 02:21
Basiek: Fajne filmy na yt są.
21 sty 02:23
Godzio:
Bo fraktale są "fajne"
21 sty 02:23
Basiek: Ciekawe!
21 sty 02:26
Saris: Wie ktoś dokładnie jak robić takie zadanie? Gdzie badać ciągłość, gdzie różniczkowalność? To
zadanie z egzaminu i to idzie jakoś z górnej granicy całkowania. Nie chodzi mi o liczenie tego
tylko metodę.
28 sty 18:17
Saris: .
29 sty 13:43
Saris: Gray poratuj.
29 sty 15:48
Gray: Mam deficyt czasowy. Kazano wyznaczyć Φ? Kto Ci to zrobił (chodzi mi o przypadek x<0)? Twoja
funkcja Φ jest różniczkowalna tam, gdzie funkcja f jest ciągła. f nie jest ciągła w x0=0,
więc Φ nie musi tam być różniczkowalna. Φ nie musi więc być pierwotną dla f. Aby to stwierdzić
jednoznacznie, moim zdaniem, trzeb by chyba tę Φ wyznaczyć i zbadać jej pochodną w x0=0.
Chyba, że jest jakieś twierdzenie o którym nie słyszałem, które mówiłoby coś o pierwotnej w
punktach w których f nie jest ciągła.
29 sty 19:13
Gray: Już wiem, że może być różnie w punktach, w których f nie jest ciągła: Φ może być
różniczkowalna, ale nie musi (mam przykłady).
29 sty 19:32
Saris: to jest wiadomo, mi chodzi jak obliczać tą całkę oznaczoną na tym śmiesznym przedziele, bo Φ
też będzie miała przedziały, prawda?
To co całka od −∞ do 0 (otwarte) z górnego wzoru i całka od 0 do x z drugiego wzoru?
29 sty 19:48
Saris: Dobra to ja to widze tak:
fi(x)= dla x<=0 całka od −∞ do 0 z wzoru dla x<=0
dla x=0 jakaś liczba dla x=0 (i wtedy chyba wyżej może być x<0, albo zostawić <= ale
nie pisać dla 0)
dla x>0 całka od −∞ do 0 z wzoru dla x<=0 + całka od 0 do x z wzoru dla x>0
Teraz muszę sprawdzić czy jest różniczkowalna w 0 (czyli jednak potrzebuje tego rozdziału "dla
x=0", tak?) i sprawdzam czy jest różniczkowalna w zerze, bo w innych przedziałach jest jako
funkcja elementarna ciągła. Czyli badam iloraz różnicowy w 0+/0−, jeśli jest równy to ma
pochodną w tym punkcie czyli całej dziedzinie i jest pierwotną funkcją dla f(x).
Twierdzenie mówi, że jeśli f jest całkowalna na [a,b] to:
1. fi jest ciagla w [a,b]
2. jezeli fi ciagla w otoczeniu x0 to fi rozniczkowalna w xo oraz fi'(x)=f(x)
ale f nie jest ciagla na calym przedziale [a,b], wiec nie skorzystamy z tego tw, tylko musimy
wykazac ze tak bedzie lub nie?, jesli bylaby ciagła, od razu mogłbym załozyc ze fi(x) ciagła
na [a,b], a jesli to tak to rózniczkowalna w x0 i jest pierwotna względem f(x).
Dobrze to rozumuje?
29 sty 20:21
Saris: .
29 sty 21:43
Gray: Tak.
29 sty 21:43