Prawdopodobieństwo
Eryk: Dzienne zużycie paliwa w litrach, przez samochód ma rozkład normalny (N50l, 2l). Bak o
pojemności 54 litry jest tankowany codziennie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w losowo
wybranym dniu, bak będzie tankowany powtórnie?
21 sty 01:10
Godzio:
Liczymy prawdopodobieństwo tego, że zużycie będzie większe niż 54 litry, zgoda?
21 sty 01:16
Eryk: No wlaśnie to zadanie jest słabo skonstruowane ale pewnie o to chodzi.
21 sty 01:19
Godzio:
| | X − 50 | | 54 − 50 | |
P(X > 54) = 1 − P(X ≤ 54) = 1 − P( |
| ≤ |
| ) = 1 − Φ(2) = ... |
| | 2 | | 2 | |
21 sty 01:21