Zmienna losowa
Jasmine: Zmienna losowa X ma rozkład N(5,2). Oblicz P (1<x<9). Narysuj wykres funkcji gęstości tego
rozkładu i zaznacz na rysunku wynik obliczenia.
21 sty 01:03
Godzio:
N(5,2), co u Ciebie oznacza 2? Wariancje czy odchylenie standardowe?
21 sty 01:05
Jasmine: Odchylenie standardowe
21 sty 01:07
Godzio:
P(1 < X < 9) = P(X < 9) − P(X ≤ 1)
Policzę P(X < 9), to drugie liczy się identycznie.
| | X − 5 | |
X ~ N(5,2) to |
| ~ N(0,1) |
| | 2 | |
| | X − 5 | | 9 − 5 | | X − 5 | |
P(X < 9) = P( |
| < |
| ) = P( |
| < 2) = Φ(2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(dystrybuanta rozkładu standardowego normalnego − odczytaj wynik z tablic)
| | 1 | | (x − 5)2 | |
f(x) = |
| exp(− |
| ) i rysuj |
| | 2√2π | | 8 | |
21 sty 01:10
Jasmine: dzięki
21 sty 01:12