Tw. Rolle`a
Bogdan: Mam funkcję f(x)=(3|x|−1)2 na przedziale <−2;2>
Mam sprawdzić czy ta funkcja spełnia założenia twierdzenia Rolle`a
Więc:
f(−2)=f(2) To jest spełnione ale żeby znaleźć punkt c ,trzeba obliczyć najpierw pochodną .Czy
ta funkcja posiada pochodną w ogóle?
21 sty 00:43
Godzio:
W 0 nie ma pochodnej, a powinna mieć we wnętrzu czyli na przedziale (−2,2)
21 sty 00:55
Godzio:
f(x) = 3x
2 − 6|x| + 1
| | f(x) − f(0) | | 3x2 − 6|x| + 1 − 1 | |
limx→0+ |
| = limx→0+ |
| = |
| | x − 0 | | x | |
x→0
+ wiec x > 0, a co za tym idzie |x| = x.
| | 3x2 − 6x | |
= limx→0+ |
| = limx→0+(3x − 6) = 3 * 0 − 6 = −6 |
| | x | |
==========================
| | f(x) − f(0) | | 3x2 − 6|x| + 1 − 1 | |
limx→0− |
| = limx→0− |
| = |
| | x − 0 | | x | |
x→0
− wiec x < 0, a co za tym idzie |x| = −x.
| | 3x2 + 6x | |
= limx→0− |
| = limx→0−(3x + 6) = 3 * 0 + 6 = 6 |
| | x | |
Pochodna lewo i prawostronna są różne ⇒ pochodna w 0 nie istnieje.
21 sty 00:58
Godzio:
Oczywiście wszędzie powinno być 9x
2
21 sty 02:09