Rozwinięcie e^{ax} w szereg Taylora - proszę o sprawdzenie
Q.: Proszę o pomoc! Szereg Taylora sprawia mi niemały kłopot, a tu mam rozwinąć funkcję eax
wokół 0... jak?
Ogólnie jest, że f(x)=f(a) + (x−a)/1! * f'(a) i tak kolejne potęgi i pochodne, prawda?
więc tutaj będę miała... f(x)= e0 + x/1! * eax + x/2! * eax ... ?
20 sty 23:57
Godzio:
Nie do końca. Zaraz wytłumaczę.
20 sty 23:59
Godzio:
Mamy funkcję f(x) i chcemy ją rozwinąć w szereg Taylora z resztą R
n wokół punktu x
0.
Zapisujemy:
| | f'(x0) | | f'(x0) | | f(n)(x0) | |
f(x) = f(x0) + |
| (x − x0) + |
| +...+ |
| (x−x0) + Rn |
| | 1! | | 2! | | n! | |
| | f(n+1)(ξ) | |
gdzie Rn = |
| (x − x0)n+1, a ξ to punkt pośredni między x0, a x. |
| | (n + 1)! | |
No to pierwsza rzecz jaką musimy policzyć to pochodne, a następnie wzór ogólny opisujący
pochodną n − tego rzędu.
x
0 = 0
f(x) = e
ax f(0) = e
a * 0 = e
0 = 1
f'(x) = ae
ax f'(0) = ae
a * 0 = ae
0 = a
f''(x) = a
2e
ax f''(0) = a
2e
a * 0 = a
2e
0 = a
2
f'''(x) = a
3e
ax f'''(0) = a
3e
a * 0 = a
3e
0 = a
3
No to chyba wzór ogólny już widać:
f
(n)(x) = a
ne
ax f
(n)(0) = a
n
f
(n+1)(x) = a
n+1e
ax f
(n+1)(ξ) = a
n+1e
a*ξ
Zapisujemy:
| | a | | a2 | | an | |
f(x) = 1 + |
| (x − 0) + |
| (x − 0)2 + ... + |
| (x − 0)n + Rn |
| | 1! | | 2! | | n! | |
Ostatecznie:
| | a2 | | an | | an+1ea*ξ | |
f(x) = 1 + ax + |
| x2 + ... + |
| xn + |
| xn+1 |
| | 2 | | n! | | (n+1)! | |
21 sty 00:06
Q.: Ojejku, nie wiem, jak ja mogłam taką głupotę strzelić z tym obliczaniem kolejnych pochodnych,
chyba o tej godzinie mój mózg już słabo funkcjonuje. Wydaje mi się, że teraz już zdecydowanie
bardziej to rozumiem, dziękuję.
21 sty 00:11
Godzio:
21 sty 00:12