pole obszaru zawartego miedzy krzywymi
Lukasz: Znajdz pole obszaru zawartego miedzy krzywymi y=|x| i y=x3. Ktos pomoze mi z tym ? Jak sie za
to zabrać?
20 sty 23:55
pigor: ...,,
|x|=x
3 ⇔ x=x
3 i x ≥0 ⇔ x=0 v (x>0 i x
2=1) ⇔ x∊{0,1}
naszkicuj sobie krzywe (wykresy) y=|x| i y=x
3 w układzie
XOY, to zobaczysz ten obszar wtedy
∫
01(x−x
3)dx = (
12x
2−
13x
3) |
01=
=
12 −
13 − 0 =
36−
26 =
16 − szukane pole obszaru .
21 sty 00:13
Lukasz: a dlaczego |x|=x3?
21 sty 00:23
Lukasz: pigor ja czekam tutaj na Cb, jak odpiszesz to poczekaj tu chwile w tej karcie, mam kilka pytan
21 sty 00:29
Lukasz: wrzucil bys zdjecie tego wykresu ?
21 sty 00:37
5-latek:

Masz wykresy tych funkcji
21 sty 11:17