matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ddd
zo:
Całka niewymierna:
dx
∫
3
√
4 − 5x
jak to zacząć ?
20 sty 23:20
zo:
pod t podstawić 4 − 5x ?
20 sty 23:21
Eve:
4−5x=t
t−4
x=
−5
1
dx=−
dt
5
1
−
∫t
1/3
5
20 sty 23:22
zo:
t = 4 − 5x dt = −5dx /:−5
dt
−
= dx
5
dt
dt
= ∫
= ∫
3
√
t
t
1
/
3
ok ?
20 sty 23:34
zo:
dobra ok tylko o −1/5 zapomniałem
20 sty 23:34
Eve:
tak
20 sty 23:36