Rozwiazać podany układ równań metodą wyznacznikowa.
Jacek: Rozwiazać podany układ równań metodą wyznacznikowa. Liczby zespolone x i y będące jego
rozwiazaniami zapisac w postaci a + bi. Sprawdzić, czy te liczby sa rozwiazaniami układu.
| ⎧ | x + 2iy = 3 + 3i | |
| ⎩ | −x + y = −2i |
|
Ogólnie to nie wiem co mam zrobić z tym '' i ''.
Proszę o wytłumaczenie jak to zrobić krok po kroku.
20 sty 23:17
Ada: A nic, traktujesz jak stałą, pamiętając, że i2 = −1
20 sty 23:23
Jacek: Dzięki, już rozumiem
20 sty 23:43