matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
MARCIN:
lim
√
3n
2
+2n−5
− n
√
3
=
n−>
∞
1
Mógłby ktoś to wytłumaczyc?
22 lis 16:26
Basia:
mnożymy licznik i mianownik przez
√
3n
2
+2n−5
+n
√
3
3n
2
+2n−5−3n
2
=
=
√
n
2
(3+
2
n
−
5
n
2
)
+n
√
3
2n−5
=
n(
√
3+
2
n
−
5
n
2
+
√
3
)
n(2+
5
n
)
=
n(
√
3+
2
n
−
5
n
2
+
√
3
)
2+
5
n
→
√
3+
2
n
−
5
n
2
+
√
3
2+0
2
1
√
3
=
=
=
√
3+0−0
+
√
3
2
√
3
√
3
3
22 lis 19:07