matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asymptoty
Klaudia:
Jakie są asymptoty funkcji y=(x
3
−2x
2
+3) \(2x
2
)
20 sty 22:52
Janek191:
21 sty 09:01
Janek191:
x = 0 − równanie asymptoty pionowej
3
y = f(x) = 0,5 x − 1 +
2 x
2
f(x)
1
3
lim
= lim ( 0,5 −
+
) = 0,5 = a
x
x
2 x
3
x →+
∞
x ← +
∞
3
lim ( f(x) − a x) = lim ( 0,5 x − 1 +
− 0,5 x) = −1 = b
2 x
2
x → +
∞
x→ +
∞
Podobnie
f(x)
lim
= 0,5
x
x → −
∞
lim ( f(x) − 0,5 x) = − 1 x → −
∞
więc asymptota ukośna obustronna ma równanie y = a x + b = 0,5 x − 1
21 sty 09:14