f
zo: Całka niewymierna:
Pomoże ktoś ? Można zamienić pierwiastki na potęgi ale nie widzę w tym sensu.
20 sty 22:42
ICSP: jakie są stopnie pierwiastków ?
20 sty 22:43
zo: czy rozbić na 2 ułamki ?
20 sty 22:44
zo: 2 i 3
20 sty 22:44
ICSP: nie, odpowiedz na moje pytanie.
20 sty 22:44
ICSP: jaka jest najmniejsza wspólna wielokrotność liczb 2 i 3 ?
20 sty 22:44
zo: t = 6√x ?
20 sty 22:44
ICSP:
20 sty 22:45
ICSP: ale osobiście preferuje zapis : x = t6
20 sty 22:45
zo: t = 6√x
6t5dt = xdx
to jeszcze to na x podzielić bo dx potrzebuje
20 sty 22:46
zo: ?
20 sty 22:48
20 sty 22:50
ICSP:
x = t6
dx = 6t5
20 sty 22:53
zo: 6t5dt = dx
?
20 sty 22:58
ICSP: 
, zgubiłem dt z prawej strony.
W te sposób sprowadzasz całkę do całki z funkcji wymiernej.
20 sty 23:03
zo: doszedłęm do takiej postaci:
to teraz te wielomiany podzielić ?
20 sty 23:08
Dawid: tak
20 sty 23:08
ICSP: wyciągnij t2 w mianowniku przez nawias.
Dalej już prosto.
20 sty 23:09
zo:
ale nie wiem co mi te wyciągniecie dało ?
20 sty 23:10
20 sty 23:14
zo: ok dzięki
20 sty 23:23
zo: skąd t + 1 ? t2 * 1 = 1 ?
20 sty 23:23
zo: dobra sory widze juz
20 sty 23:24