Mam pochodną
Mam obliczyć pocho...: W(x,y,z) = x + √xy + 3√xyz
Oblicz W'x,W'y,W'z
Mam problem, nie wiem jaki wzór zastosować do tego pierwiastka?
Np. W'x= (x + √xy + 3√xyz)' = (x)' + (√xy)' + (3√xyz)' = 1 + ... ? jaki wzór zastosować
do pierwiastka?
20 sty 22:41
20 sty 22:43
Mam obliczyć pocho...: Możesz wytłumaczyć dlaczego tak?
20 sty 22:52
Eve: liczysz W'x, czyli y i z to stałe
20 sty 22:52
Mam obliczyć pocho...: Wg. wzoru jest 1/2√xy dlaczego to mnożysz jeszcze razy y?
20 sty 22:53
Eve: bo to jest funkcja złożona z pierwiastka i iloczynu n*x
20 sty 22:57
Mam obliczyć pocho...: Ok rozpisałem sobie to. (√xy)'=
20 sty 23:07
20 sty 23:08
Mam obliczyć pocho...: 1/2√xy*(xy)'=1/2√xy*[(x)'*y +x*(y)'=1/2√xy*1y+x*0=1/2√xy*y
20 sty 23:11
Mam obliczyć pocho...: Dokładnie dziękuje Eve za pomoc
20 sty 23:11
Eve: nmzc
20 sty 23:16