Proszę o sprawdzenie całek.
całek: Witam, rozwiązałem całkę, a nawet dwie, lecz wolfram wskazuje mi inne wyniki, a wiem, że
czasami są więcej niż jedno rozwiązanie, daltego prszoę o sprawdzenie.
∫(x2+6x+5x2−6x+5)dx=∫(x2−6x+5x2−6x+5+12x)dx=∫(1+
12xx2−6x+5)=x+4∫(dxx−5)+8∫(dxx−2)=5ln(x−5)+8ln(x−2)+x+C
∫(x5+2x3−1)dx=∫(x2(x3−1)+(x2+2)x3−1)dx=∫(x2x3−1)dx+∫(
x2x3−1)dx+2∫(dxx3−1)=23lnx3+2ln(x3−1)
Widze,że coś nie ogarnia, albo to moja wina −> po zwykłemu
∫[(x2+6x+5)/(x2−6x+5)] = ∫ [(x2−6x+5)+ 12x /(x2−6x+5)] = ∫ [1+ (12x)/(x2−6x+6)] = x +
∫[12x/(x2−6x+5)] = 5ln(x−5)+8n(x−2)+x+C
∫[(x5+2)/(x3−1)] = ∫[ (x2 (x3−1)+(x2+2))/(x3−1)] = 2∫[x2/(x3−1)] + 2∫[1/(x3−1)] = 2/3
lnx3+ 2ln(x−1) +C
Całkujemy po x, ale nie dodawałem tego 'dx', mogłoby zmniejszyc czytelność
20 sty 22:29
Bogdan:
Zapis nieczytelny, stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków
20 sty 22:36
Ada: Zapisz to ładniej. W Wolframie można sprawdzić czy wyniki są tożsamością.
20 sty 22:52
całek: | | x2+6x+5 | | x2−6x+5 | | 12x | |
∫ |
| = ∫( |
| +12x) = ∫ (1+ |
| )= x + |
| | x2−6x+5 | | x2−6x+5 | | x2−6x+6 | |
| | 12x | |
∫ |
| = 5ln(x−5)+8ln(x−2)+x+C |
| | x2−6x+5 | |
| | x5+2 | | x2(x3−1)+(x2+2) | | x2 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| = 2∫ |
| + 2∫ |
| = |
| | x3−1 | | x3−1 | | x3−1 | | x3−1 | |
20 sty 23:26