czy to zadanie jest błędne
Michał: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostakątny równoramienny o przyprostokątnych długości a
Wszystkie jego krawędzie boczne mają długość 2a Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez przeciwprostokątną podstawy i środek krawędzi bocznej przeciwległej do
przeciwprostokątnej Oblicz sinα*cosα gdzie α jest miarą kąta nachylenia otrzymanego
przekroju do podstawy ostrosłupa
ja robiłem to zadanie ale nie otrzymałem takiego wyniku
proszę o rozwiązanie
zadanie to już pisałem ale nikt nie udzielił odpowiedzi
20 sty 22:15
Mila:

Wszystkie krawędzie boczne są równe⇔spodek wyskości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego
na podstawie.
W podstawie jest Δrostokątny, to środek okręgu opisanego leży w środku przeciwprostokątnej.
|AB|=a
√2
ΔABM− przekrój.
∡MOC=α
|MC|=a
W ΔACM z tw. cosinusów:
=============
W ΔAOM:
|AM|
2=|AO|
2+|OM|
2
| | √6 | | √2a | |
( |
| a)2=( |
| )2+x2⇔x=a |
| | 2 | | 2 | |
W ΔMOC:∡MOC=α,
sin
2α+cos
2α=1
| | √7 | | √2 | |
sinα* cosα= |
| * |
| ⇔ |
| | 2√2 | | 4 | |
===============
20 sty 23:49
Michał: Mila jesteś wielka i dziękuję bardzo patrząc na twój rysunek to jest wszystko jasne mój problem
polegał na tym że nie mogłem obliczyć wysokości Δ ABM
ale jeszcze mam pytanie czy zamiast ΔACE nie ma być ΔECS to cosδ = ...
21 sty 19:41
Mila:
Tak, nie widać rysunku, gdy się pisze długi tekst, a może palec się źle ustawił na klawiaturze.
21 sty 20:16
Michał: ja wiem że tak jest ale zawsze analizuję zadanie mimo że zostanie przez kogoś rozwiązane
jeszcze raz dziękuję
21 sty 21:00
Mila:
To dobrze, że nie przepisujesz bezkrytycznie. Powodzenia w romansach z królową nauk.
21 sty 21:37