matematykaszkolna.pl
czy to zadanie jest błędne Michał: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostakątny równoramienny o przyprostokątnych długości a Wszystkie jego krawędzie boczne mają długość 2a Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przeciwprostokątną podstawy i środek krawędzi bocznej przeciwległej do przeciwprostokątnej Oblicz sinα*cosα gdzie α jest miarą kąta nachylenia otrzymanego przekroju do podstawy ostrosłupa
 7 
wynik to

8 
ja robiłem to zadanie ale nie otrzymałem takiego wyniku proszę o rozwiązanie zadanie to już pisałem ale nikt nie udzielił odpowiedzi
20 sty 22:15
Mila: rysunek Wszystkie krawędzie boczne są równe⇔spodek wyskości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego na podstawie. W podstawie jest Δrostokątny, to środek okręgu opisanego leży w środku przeciwprostokątnej. |AB|=a2
 a2 
|AO|=|OB|=|OC|=R =

2 
ΔABM− przekrój. ∡MOC=α |MC|=a

1 

a
2 
 1 
W ΔACE: cosδ=

=

2a 4 
W ΔACM z tw. cosinusów:
 1 
AM2=a2+a2−2*a*a *

4 
 1 
AM2=2a2

a2
 2 
 3 
|AM|2=

a2
 2 
 6 
|AM|=

a
 2 
============= W ΔAOM: |AM|2=|AO|2+|OM|2
 6 2a 
(

a)2=(

)2+x2⇔x=a
 2 2 
W ΔMOC:∡MOC=α,
 a2 
|OC|=

2 
 a2 
|OF|=

4 

a2 

4 
 2 
cosα=

=

a 4 
sin2α+cos2α=1
 2 
sin2α=1−(

)2
 4 
 1 
sin2α=1−

8 
 7 
sin2α=

8 
 7 
sinα=

22 
 7 2 
sinα* cosα=

*

22 4 
 7 
sinα* cosα=

8 
===============
20 sty 23:49
Michał: Mila jesteś wielka i dziękuję bardzo patrząc na twój rysunek to jest wszystko jasne mój problem polegał na tym że nie mogłem obliczyć wysokości Δ ABM ale jeszcze mam pytanie czy zamiast ΔACE nie ma być ΔECS to cosδ = ...
21 sty 19:41
Mila: Tak, nie widać rysunku, gdy się pisze długi tekst, a może palec się źle ustawił na klawiaturze. emotka
21 sty 20:16
Michał: ja wiem że tak jest ale zawsze analizuję zadanie mimo że zostanie przez kogoś rozwiązane jeszcze raz dziękuję
21 sty 21:00
Mila: To dobrze, że nie przepisujesz bezkrytycznie. Powodzenia w romansach z królową nauk.
21 sty 21:37