Wykazac metoda indukcji matematycznej,ze dla kazdej liczby naturalnej
kamilaa: Bardzo proszę o pomoc. Wykazac metoda indukcji matematycznej, ze dla kazdej liczby naturalnej
n≥1 :
1 · 2 + 2 · 3 + · · · + n(n + 1) =1/3n (n + 1)(n + 2).
20 sty 22:06
Eta:
| | 1*2*3 | |
dla n=1 L=2 , P= |
| =2 |
| | 3 | |
zał. indukcyjne
dla n=k
| | k(k+1)(k+2) | |
1*2+2*3+ .... +k(k+1)= |
| |
| | 3 | |
teza indukcyjna
dla n=k+1
| | (k+1)(k+2)(k+3) | |
1*2+2*3+.....+k(k+1)+(k+1)(k+2)= |
| |
| | 3 | |
Dowód :
| | k(k+1)(k+2) | |
L=1*2+2*3+...+k(k+1)+(k+1)(k+2)(k+3)= |
| +(k+1)(k+2)= |
| | 3 | |
| | k(k+1)(k+2)+3*(k+1)(k+2) | | (k+1)(k+2)(k+3) | |
= |
| = |
| =P |
| | 3 | | 3 | |
zatem.............
20 sty 22:42
5-latek: L=P (cokolwiek to znaczy
21 sty 10:37